Lezen met de leessandwich

€ 16,50

Beschikbaarheid: Op voorraad

Titel: Lezen met de leessandwich
Auteurs: Bert de Vos en Marieken Pronk
Boek: 70 pagina's, softcover
ISBN: 978 907 786 6399


PO | VO | MBO

 

Productbeschrijving

Begrijpend lezen gaat over het begrijpen van teksten. Op school is dat vaak de tekst in het schoolboek. Leerlingen zijn niet zomaar nieuwsgierig en zijn sowieso niet nieuwsgierig naar de leerinhouden van álle vakken.

De docent moet activiteiten bedenken waardoor leerlingen de teksten met een basale interesse gaan lezen. Dat is een van de grootste kunsten van het docentschap: zorgen dat leerlingen nieuwsgierigheid opbouwen voor je vak. Alleen als je een tekst wilt lezen en begrijpen, gaat de kennisopbouw lopen. Bij de lessen Nederlands heeft begrijpend lezen ook nog een andere betekenis. De docent Nederlands is in principe niet zo geïnteresseerd waar de tekst over gaat, maar in het opbouwen van leesvaardigheid van leerlingen. In de praktijk van alle dag is het lezen en begrijpen van teksten vaak: opdrachten maken bij teksten. Leerlingen zijn bezig om het goede antwoord in hun schrift te krijgen. En zo worden de lessen begrijpend lezen en de lessen met vakteksten niet de meest flitsende lessen. En vooral: zo worden er kansen gemist om leerlingen met uitdaging aan de leerstof te laten werken.

De leessandwich is gemaakt om lezen boeiend te maken en leerlingen met meer interesse en meer resultaat te laten lezen. De leessandwich is er voor docenten Nederlands en docenten van vakken waarin teksten een rol spelen bij het leren. Het geldt net zo goed voor docenten in het po in hun rol als taaldocent en docent wereldoriëntatie. De achterliggende ideeën gelden voor alle leeftijden. De opdrachten zijn – toegespitst op de leeftijd – voor po, vo en mbo uitvoerbaar.